Facebook
Исторически музей
Община Поморие

Ценна християнска реликва е най-новият експонат в Исторически музей - Поморие

Историческият музей получи като дарение от храм „Рождество на Пресвета Богородица” гр. Поморие красива християнска реликва- плащаница. След нейната реставрация в София от Илия Борисов и Денница Кюранова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, плащаницата зае своето място като важен експонат в изложбата „Православието в Поморие – минало и настояще”.
Плащаницата е от XXв. и на нея е изобразен Иисус Христос, положен в гроба. Тя се отличава с висока художествена стойност. Изработена е от ленено платно, изрисувано в класическа академична маслена техника, към което е прикрепена тъкан от черно кадифе, обточена със сърмени ресни.
Плащаницата символизира плата, с който е увито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя се използва в Православната църква по време на богослуженията на Велики петък и Велика събота. Изнасянето ú от олтара на Разпети петък и поставянето ú върху маса (кувиклия) в средата на храма символизира преклонение и скръб пред мъртвия Христос. По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа, след което с плащаницата се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. Преди началото на вечернята на Велика събота свещеникът взима плащаницата от центъра на храма и я поставя на светия престол в олтара, където тя остава до Възнесение Господне.