Facebook
Исторически музей
Община Поморие

Европейска нощ на музеите 2019

Исторически музей – Поморие

 

За пета поредна година ви кани на Европейска нощ на музеите

  1. 05. 2019.

Програма:

 18:00 ч.

              - Официално откриване на гостуваща изложба на РИМ – Хасково: „Девет товара коприна и още девет – везани”. Експонатите, включени в експозицията са от XIX- XXв. Най- ценните качества на коприната са нейните здравина и трайност. Тя излъчва благородство. Затова в чеиза на всяка  девойка  най- представителни и скъпи са били свилените облекла и покривки, бродирани с коприна.Приготвяни са с много търпение и любов, за да им служат през целия живот в делник и празник, за дарове и спомен.

              - Пътят на коприната - българската следа: музикално матине с пиано и виола- Крум Петров

 18:30 ч. – Музей на солта: „Спомен за Поморие” – прожекции на стари документални филми

 19:00 ч. – Забавна археология за деца: Програма„ Млад откривател” ще събуди любопитството на всяко дете и ще превърне ученето в игра! Тя ще бъде част от лятната програма на ИМ- Поморие. Подходяща възраст- от 6 до 106 години!   

 

19:30 ч. – Настолна игра „Цар на историята”, с участието на ученици от гр. Поморие и гр. Бургас.

Играта е създадена от ученици и превръща ученето на дати и събития от българската история в интересна надпревара между бъдещите царе

 на историята

 20:30 ч. – Демонстрация на средновековни оръжия и бойни техники – Сдружение за исторически възстановки „Чигот”, гр. Варна

 

 22:00 – Спектакъл „Звук и Светлина”. Истински подарък за жителите и гостите на град Поморие. Те ще се насладят на комбинация от цветове и музика,  които ще превърнат сградата на музея в произведение на изкуството.

 

23:00 – Документално кино – ретроспективен поглед към минали участия на ИМ – Поморие в Европейската нощ на музеите и подбрани филми на историческа тематика.

 

Вход Свободен

Исторически музей – Поморие и Музей на солта ще бъдат отворени до 01:00 ч.