Facebook
Исторически музей
Община Поморие

Нова и съвременна история

Отдел Нова и съвременна история е представен чрез две изложби - "Балканската война и нейното отражение в Анхиалския край" и "Фотографът - вдъхновен свидетел на отминаващото време. Изявени автори на фотографията в Поморие".

 

Изложбата, посветена на Балканската война, е първи по рода си опит многостранно да се проследи участието на Анхиало (дн. Поморие) в този военен конфликт. В експозицията се представя подвига на воините от Анхиалския край, пожертвали се в името на обединението на Отечеството. Специално внимание е отделено на отбраната на града и на проблемите и трудностите на цивилното население във военно време. Отделен акцент в панорамната картина на следвоенния период е представянето на тежката участ на стотиците бежански семейства от Одринска Тракия и Македония, потърсили спасителен пристан в Анхиало и околността.

 

Втората изложба е посветена на изявени автори на фотографското изкуство в Анхиало / Поморие, оставили след себе си снимков архив със значима документална и художествена стойност. Благодарение на тези даровити майстори на камерата и днес може да се докоснем до миналото на крайморския град, да усетим атмосферата и пулса на случващото се през годините. В експозицията e представена богата колекция от фотоапарати и фототехника, използвани в периода от 20-те до 90-те години на ХХ век.